El Maestro Sierra, topbodega in het hart van Jerez

El Maestro Sierra is een van de kleinste en meest gerespecteerde bodega’s in Jerez, de Sherryhoofdstad in het zuidwesten van Spanje. De bodega ligt aan het Plaza de Silos op een steenworp afstand van het Alcazar. El Maestro Sierra is in 1830 opgericht door José Antonio Sierra en heeft zich vanaf de start toegelegd op topkwaliteit. José Antonio was oorspronkelijk kuiper (vatenmaker) van beroep en had in zijn vak de prestigieuze meester (maestro) titel behaald. Zijn droom was om niet alleen vaten maar ook zelf Sherry te maken. In de bodega staan nog steeds vaten die hij zelf heeft gemaakt. In de bodega heerst de rust die nodig is om de Sherry’s zich optimaal te laten ontwikkelen.

‘De tijd is onze beste vriend’ aldus Doňa Pilar Pla, de markante eigenaresse die de bodega van 1976 tot haar overlijden op 99 jarige leeftijd in 2020 heeft geleid. De leiding is nu in handen van haar dochter Maria del Carmen die de laatste jaren al steeds meer actief was in de bodega.

Tot 1992 was de Bodega een echte almacenista, een bodega die bijzondere Sherry’s opvoedt en per vat verkoopt. Sinds 1992 wordt de Sherry zelf gebotteld en onder het merk El Maestro Sierra verkocht. Tot opluchting van de lokale bevolking wordt nog steeds Sherry ‘los’ verkocht. Vanaf de oprichting in 1830 ligt de focus op kwaliteit en dit komt tot uiting in de positieve beoordelingen van onder andere Robert Parker en Perswijn.

In Nederland zijn de volgende Sherry’s van El Maestro Sierra verkrijgbaar:

Fino
Amontillado 12 jaar
Oloroso 15 jaar (droog)
Oloroso amoroso (halfzoet)
PX

Culinaire toepassingen

De culinaire mogelijkheden van Sherry zijn enorm. Om te beginnen is Sherry de natuurlijke begeleider van tapas. Door de variatie van beendroog en elegant tot intens geconcentreerd en zoet is er bij vrijwel ieder gerecht een passende Sherry. Ook bij gerechten die moeilijk met wijn te combineren zijn, zoals soepen en chocolade, is gemakkelijk een bijpassende Sherry te vinden. Zelfs bij pittige Aziatische gerechten doet Sherry het goed.